Su Arıtma Cihazları ile ilgili Blog Yazılarımız

Sudaki Florür Nedir? Nasıl Temizlenir?

Florür, bir mineral çeşididir. Fazla miktarda alınan bu mineral, insan sağlığı için zararlıdır. Bndan dolayı, su da yer alan fazla florürün ayıklanması yani temizlenmesi gerekir. Etkili bir temizleme ise arıtım cihazları ile mümkündür. Peki, sudaki florür nedir? Nasıl temizlenir?

Florür Nedir?

Florür, doğada, toprakta ve daha birçok şeyde eser miktarda bulunan bir maddedir. Yapılan araştırmalara göre florür, insan beyni için tehlike arz etmektedir. Gereğinden fazla alınan florür, hormonal dengeye, üreme sistemine ve beyin loblarının fonksiyonlarına zarar verir. Kısacası “Florür nedir?’’ sorusuna, tehlikeli bir madde demek yanlış olmayacaktır.

Florür Ne İşe Yarar? Zararları Nelerdir?

Suyun ayrılmaz bir parçası olan florür, su da yer alan minerallerden biridir. Bu mineralin hem yararları hem de zararları mevcuttur. Dolayısıyla ne işe yaradığı sıklıkla merak edilir. En önemli faydasından biri diş ve kemik yapısına olan katkısıdır. Florür ağza ulaştığında tükürükle harmanlanır ve dişlere yapışır, bu da dişleri çürümeden korur. Aynı zamanda dişleri asitlere karşı dayanıklı hale getirir. Kemik gelişimine de yardımcı bir mineraldir. “Florür ne işe yarar?” sorusuna bu cevapları vermek yanlış olmayacaktır. 

Vücuda alınan fazla florürün ise ciddi zararlar verebileceğini bilinir. Bu zararları incelemek gerekirse:

  • IQ Düşüklüğüne Yol Açar: Fazla alınan klorür, vücudu olumsuz etkiler, kemiklerde ve beyinde biriken florür davranış değişikliğine yol açıp IQ düşmesine sebep olur.
  • Tiroit Tehlikesi: Vücuda verdiği zarardan tiroit bezleri etkilenir. Tiroit bezleri sağlığını yitirebilir. 
  • İskelet Sistemi: Fazla florür iskelet sistemi için tehlikelidir.
  • Kansorejen Madde: İçeriği sebebiyle kansorejen madde taşımaktadır.
  • Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemini zayıflatır bu da enfeksiyonlara yenik düşmenize sebep olur.

Tüm bu durumlar insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Hatta yoğun olarak kullanımı durumunda, sağlığınızı kaybetmenize bile sebep olabilir.

Sudaki Florür Nasıl Temizlenir?

Florürü ne yazık ki elle temizlemek mümkün değildir. Teknik ekipmanlardan ve donanımlardan yardım alındığı taktirde florür temizlenebilir. Bu temizleme endüstriyel ekipmanlarla ya da ev tipi arıtıcılarla mümkündür. Peki bu sistemlerle “Sudaki florür nasıl temizlenir?” Bu ekipmanlar içme sularını arsenikten, florürden ve diğer kanserojen tüm maddelerden arındırır ve daha kaliteli bir su hizmeti sağlar. 

Evinizde yer alan şebeke sularını temizlemek için arıtma sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Bu arıtma sistemleri suda yer alan florürü temizler, aynı zamanda sizlere yumuşak içimli bir su sunar. Arıtma sistemleri musluğunuzdan akan tehlikelerden sizi korur.

Hazır Suda Florür Var Mıdır?

Hazır sular, şebeke sularına nazaran daha az florür bulundurur yani “Hazır suda florür var mı?” sorusunun cevabı evettir. Bu sebepten ötürü insan sağlığı için daha faydalıdır. Arıtma sistemlerinin ve damacana sularının önerilmesinin sebebi de budur.

Suda Florür Ne Kadar Olmalı?

0,5-1,5 mg/L oranları arasında suda yer alan florür zararsızdır. Fakat bu dengenin şaşması sağlığı olumsuz etkiler. Florür seviyesinin bu orandan az olması, dişlerde çürüğe ve metabolizma bozulmasına yol açar. Florürün fazla oranda olması ise bağışıklığı yok eder ve zekâ da gerilemeye sebep olur. “Suda florür ne kadar olmalı?” sorusunun cevabı 0,5-1,5mg/L’dir.

Su Arıtma Cihazı Florürü Temizler Mi?

Su arıtma cihazı florür ayıklama için özel bir işletim sistemine sahiptir. Yani sağlığımıza yarayacak florürü alıp gerisini ayıklar. Florür oranını dengeler. Bunun haricinde suda bulunmakta olup, bizim bilmediğimiz zararlı birçok maddeyi de temizler. Su arıtma cihazları metal parçacıklarını giderir, suyun tadını ve kokusunu hafifletir.

Su arıtma cihazları, belirli sistemlerden ve aşamalardan meydana gelen bir yapıdan oluşur. İlk adımda sediment filtre ile kaba partiküller tutulum ayrıştırma işlemi gerçekleşir. İkinci adımda ise organik maddeler tutulur. Koku ve tat zenginleşir ve renk berraklaşır. Tüm bunları granül aktif karbon filtresi yardımıyla yapar. 

Son aşamada tamamlandıktan su içmeye hazır hale gelir. Temizlenen su, blok karbon filtresinden süzülerek sizlere ulaşır. Şayet arıtılma sistemleri kullanılmazsa, vücudumuzun 4’te 3’ünü oluşturan su, bizi içten içe eriten bir zehre dönüşebilir.